Google har endelig givet efter for presset fra britiske konkurrencemyndigheder og vil nu tillade en praktisk nyskabelse i Google Play-universet. Efter en længerevarende undersøgelse fra Competition and Markets Authority (CMA) har tech-giganten besluttet at åbne døren for tredjepartsbetaling i det britiske marked. En beslutning der potentielt kan spare app-udviklere for millioner af kroner i gebyrer – og måske i sidste ende betyde billigere apps til dig og mig.
Hvad betyder ændringen?
Fra den 29. marts 2025 får ikke-spiludviklere i Storbritannien mulighed for at tilbyde deres brugere alternative betalingsmetoder i stedet for at være tvunget til at bruge Googles eget betalingssystem. Dette betyder, at udviklere kan undgå Googles famøse gebyr på op til 30% af alle transaktioner – et gebyr der længe har været en torn i øjet på mange udviklere. Det er dog værd at bemærke, at udviklere stadig skal tilbyde Googles betalingssystem som en mulighed – de kan ikke fjerne det helt.
Baggrunden for beslutningen
Denne kovending fra Google kommer ikke ud af det blå. Den britiske konkurrencemyndighed CMA indledte i 2022 en undersøgelse af både Google og Apple, hvor de konkluderede, at de to tech-giganter potentielt udøvede konkurrencebegrænsende adfærd ved at begrænse både brugeres og udvikleres valgmuligheder. For at efterkomme CMA’s krav har Google nu indvilliget i at tilbyde et alternativ til deres eget betalingssystem. Man kan sige, at Google fik et venligt puf i den rigtige retning af de britiske myndigheder – med en juridisk hammer bag ryggen!
De økonomiske konsekvenser
For udviklere kan denne ændring betyde en markant besparelse. Hvis vi tager en app, der månedligt omsætter for 100.000 kroner i Storbritannien, ville Google normalt tage op til 30.000 kroner i gebyr. Med tredjepartsbetaling kan udviklerne potentielt beholde en større del af denne indtægt, hvilket giver dem mere fleksibilitet og større økonomisk frihed. For nogle mindre udviklere kan dette være forskellen mellem at gå i nul og faktisk at tjene penge på deres hårde arbejde.
Hvad er Google Play?
For dem der måske ikke er helt med på, hvad Google Play egentlig er: Det er Googles officielle online butik for digital underholdning og apps. Her kan du downloade alt fra produktivitets-apps til spil, købe eller leje film, TV-serier, e-bøger og lydbøger. Google Play er tilgængelig i mere end 170 lande og har over 2 millioner apps og spil. Butikken tilbyder også AI-drevne funktioner som automatisk genererede anmeldelser og FAQ’er, samt personaliserede anbefalinger baseret på dine interesser.
Hvad betyder det for danske brugere?
Selvom ændringen i første omgang kun gælder for Storbritannien, kan vi håbe på en domino-effekt, der også når til Danmark. EU har allerede lagt pres på både Apple og Google gennem Digital Markets Act, så det er ikke utænkeligt, at vi snart vil se lignende ændringer på det danske marked. Hvis det sker, kan det potentielt betyde lavere priser på apps og digitalt indhold, da udviklere kan spare penge på Googles gebyrer.
En ny æra for app-økonomien?
Denne ændring markerer et betydeligt skift i Googles betalingspolitik og kan være starten på en ny æra for app-økonomien. Ved at åbne for tredjepartsbetaling følger Google i fodsporer af andre store teknologivirksomheder, der har måttet tilpasse sig øgede regulatoriske krav for at fremme fair konkurrence. Det er et skridt mod mere åbenhed og valgfrihed i det digitale økosystem, som både udviklere og brugere kan drage fordel af.
Så mens Google måske ikke frivilligt tilbyder denne julegave til udviklerne, er det under alle omstændigheder en velkommen ændring, der kan rykke magtbalancen en smule i app-økonomien. Og som min bedstemor altid siger: “Det er bedre at dele kagen frivilligt, end at få den taget fra sig” – selvom det i dette tilfælde nok nærmere var CMA’s juridiske knippel, der overbeviste Google om kagedelingens fortræffeligheder!