I en verden, hvor vi alle er så afhængige af vores smartphones, bliver det stadigt vigtigere at sikre, at vi kan kommunikere, selv når vi er uden for traditionel netværksdækning. Apple har taget denne udfordring op med deres satellitkommunikationssystem, men som med alle gode tech-historier, er der nu drama i kulissen. Og gæt hvem der spiller skurkerollen denne gang? Ingen ringere end vores allesammens tech-milliardær med de vilde tweets – Elon Musk!
Hvad er iPhone-satellitforbindelse?
Siden iPhone 14-serien blev lanceret i 2022, har Apple tilbudt satellitforbindelse på alle deres nyere modeller, inklusive iPhone 14, iPhone 15 og iPhone 16. Dette system giver brugere mulighed for at sende nødbesker, anmode om vejhjælp, sende beskeder til venner og familie, samt dele deres placering, selv når der hverken er mobil- eller wifi-dækning tilgængelig.
Funktionen er muliggjort gennem Apples partnerskab med Globalstar, hvis satellitter sender disse nødtekster til specialdesignede jordstationer verden over. For at kunne forbinde til en satellit skal du have frit udsyn til himlen, og forbindelsestider kan variere afhængigt af omgivelserne, beskedlængden og satellitnetværkets status. Under ideelle forhold tager det cirka 30 sekunder at sende en besked, men det kan tage længere tid under træer eller andre forhindringer.
Apples ambitiøse ekspansionsplaner
Apple har investeret svimlende 10,5 milliarder kroner i at udvide deres satellitfunktioner globalt. Virksomheden har store ambitioner om at forbedre disse funktioner i forskellige lande verden over, men som man siger – selv de bedste planer kan møde uventede forhindringer.
Apples satellitfunktioner er afhængige af Globalstar, men virksomheden har også haft samtaler med andre satellitudbydere, herunder Boeing og EchoStar, for at sikre mere spektrum og understøtte iPhone-forbindelsen. Ironisk nok har Globalstar hyret SpaceX til at opsende deres nye satellitter – ja, den samme SpaceX, der ejes af Elon Musk, som nu forsøger at spænde ben for Apple.
Når Musk blander sig i Apple-suppen
Elon Musks SpaceX har aktivt forsøgt at forsinke Apples satellit-ekspansion ved at lobbye hos Federal Communications Commission (FCC) for at blokere Globalstars ansøgning om at opsende en ny konstellation af 48 lavtkredsende satellitter. SpaceX hævder, at hvis Globalstar får lov til at bruge bestemte radiofrekvenser, kan det forstyrre deres egne operationer og foreslår, at der bør udvikles nye regulatoriske regler, før disse frekvenser anvendes.
Det er lidt som når to børn slås om det sidste stykke kage – bare med milliarder af kroner på spil. Konflikten udspringer af konkurrencen om værdifulde spektrumrettigheder, som er begrænsede. SpaceX, med deres omfattende Starlink-satellitnetværk, ønsker at kontrollere flere frekvenser for at forbedre deres service, mens Apples afhængighed af Globalstar bringer dem i konflikt med SpaceX’s ekspansionsplaner.
En overraskende vending
På trods af spændingerne er der nået en aftale, der tillader SpaceX og T-Mobile at tilbyde deres Starlink-satellit-mobiltjeneste på nyere iPhones fra denne sommer. Apple bevarer kontrollen over iPhonens software-økosystem, hvilket sikrer, at enhver integration med Starlink er problemfri og kontrolleret.
Det er som at se din eks blive gode venner med din nuværende partner – lidt akavet, men på en måde funktionelt for alle involverede parter.
Geografiske begrænsninger at være opmærksom på
Hvis du planlægger at købe en ny iPhone og regne med satellitfunktionerne, bør du være opmærksom på, at de ikke er tilgængelige på iPhone-modeller købt i visse lande, herunder Armenien, Belarus, det kinesiske fastland, Hongkong, Macao, Kirgisistan, Kasakhstan og Rusland. Desuden fungerer det muligvis ikke på steder over 62° nordlig bredde, såsom nordlige dele af Alaska – så måske ikke den mest pålidelige løsning til din næste polarekspedition.
I Danmark bør vi dog være godt dækket, så længe du har en iPhone 14 eller nyere model og et klart udsyn til himlen.
Fremtiden for satellit-kommunikation
Apples udfordringer med at udvide deres satellitforbindelsesfunktioner, faciliteret af Globalstar, møder altså modstand på grund af regulatoriske tvister og konkurrence om spektrumrettigheder med Elon Musks SpaceX. Denne konkurrence understreger det komplekse landskab inden for satellitkommunikation og de vedvarende kampe om kontrol over begrænsede radiofrekvenser.
Som forbrugere kan vi forvente flere funktioner og bedre satellit-dækning i fremtiden – hvis altså tech-giganterne kan holde op med at træde hinanden over tæerne. Indtil da, kan vi glæde os over, at vores iPhones kan redde os i nødsituationer, selv når vi er uden for traditionel netværksdækning – bare husk at holde telefonen væk fra træer, og måske også fra Elon Musks tweets!