Google har uheldigvis slettet brugernes digitale rejsehukommelse – en teknisk fejl har resulteret i, at års personlig lokationshistorik er forsvundet som dug for solen. Mange danskere opdager nu, at deres Maps Timeline er gået på permanent ferie, og deres nostalgiske tilbageblik på sommerferien i Skagen eller den impulsive weekendtur til Berlin er forduftet.
Det store datatab
Forestil dig at have dokumenteret din færden i over ti år – hver café du har besøgt, hver seværdighed du har set, hver omvej du har taget for at undgå myldretidstrafikken – og så vågne op til en tom historik. Det er præcis hvad der er sket for mange Google Maps brugere verden over efter at Google ved en fejl har slettet brugernes Maps Timeline data.
Den digitale dagbog, som mange har brugt til at holde styr på deres rejser og bevægelsesmønstre, er pludselig væk uden varsel. En bruger på sociale medier beskrev det som at “vågne op til at finde ud af, at nogen har revet siderne ud af din fotobog”.
Google erkender fejlen
Google har bekræftet at der er tale om et server-side problem, som har påvirket et betydeligt antal brugere. Virksomheden arbejder på at undersøge mulige løsninger, men har endnu ikke kunnet garantere, at alle data kan genskabes. Det svarer lidt til at IT-supporten siger: “Vi har godt nok mistet alle dine feriebilleder, men vi kigger efter dem i skraldespanden!”
For mange er datatabet særligt frustrerende, da Timeline-funktionen netop er designet til at bevare minder og skabe overblik over ens færden gennem længere tid.
Sådan gendanner du dine data (måske)
Der er dog et lille håb for de ramte brugere. Google anbefaler følgende muligheder for at forsøge at gendanne de tabte data:
1. Hvis du har aktiveret automatisk backup, kan du opdatere til den seneste version af Google Maps, åbne din Timeline og trykke på sky-ikonet for at vælge en backup at gendanne.
2. Brug Google Takeout til at downloade eventuelt slettet indhold, som stadig måtte være tilgængeligt i Googles systemer.
3. Tjek andre tilsluttede enheder, som måske stadig har den gemte lokationshistorik.
Forebyggelse er bedre end helbredelse
For at undgå lignende problemer i fremtiden anbefaler Google, at du aktiverer automatiske backups og sikrer dig, at dine lokationshistorik-indstillinger er aktiveret på alle dine enheder. Det er lidt som at låse stalddøren, efter hesten er løbet ud, men bedre sent end aldrig!
Google Maps tilbyder ellers en imponerende vifte af funktioner, herunder realtids-GPS-navigation, trafikopdateringer og muligheden for at udforske lokale restauranter og begivenheder. Den populære “Live View”-funktion bruger augmented reality til at hjælpe brugere med at navigere i ukendte områder, mens “Immersive View” lader brugere udforske nye steder virtuelt ved hjælp af AI og computervision.
Lær af andres fejl
Denne hændelse understreger vigtigheden af regelmæssige backups og de potentielle risici ved at stole for meget på skybaseret datalagring. Det er en påmindelse om, at selv tech-giganter som Google ikke er ufejlbarlige.
Så næste gang du planlægger at dokumentere din livslange drømmerejse udelukkende gennem Google Maps Timeline, så overvej at tage en gammeldags souvenir med hjem – eller i det mindste at eksportere dine data manuelt gennem Google Maps-appens indstillinger for at sikre en backup uden for Googles tjenester.
Som en bruger tørt bemærkede på Twitter: “Jeg vidste ikke, at ‘Google Maps Timeline’ var på min bucket list over ting, jeg ville miste, før jeg døde.” Lad os håbe, at Google finder en måde at genoplive de digitale minder på, før de går i evig glemsel.